V četrtek, 26. 9. 2024, so imeli učenci 6., 7., 8. in 9. razreda naravoslovni dan. Potrebno je bilo obrati jabolka. Jablane so letos bogato obrodile. V sadovnjaku so preživeli lepo sončno dopoldne in nabrali več kot eno tono jabolk.
Več kot 60 kilogramov jabolk so učenci zrezali na krhlje. Odnesli smo jih v sušilnico k Radejevim, kjer smo jih tudi zložili, pripravili za sušenje, ki se je pričelo takoj. Posušeni bodo slasten dodatek malici, pa tudi na bazarju ne bodo manjkali. Iz preostalih jabolk bo nastal sok, ki ga učenci že nestrpno čakajo. V tem tednu so učenci pri sodobni pripravi hrane pripravili odličen jabolčni zavitek iz jabolk, ki so jih nabrali v šolskem sadovnjaku.
Danes smo na ta način obeležili tudi 29. september – mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.
V okviru organizirane šolske prehrane dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane. Na naši šoli to počnemo vse dni v letu, ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, pa naše delovanje še nadgradimo s posebnimi vsebinami.
Učence na razrednih urah, dnevno pa pri malici in kosilu ozaveščamo o kulturi prehranjevanja.
Vse leto delujemo in sodelujemo pri zmanjševanju količine odpadne hrane. Pri urah gospodinjstva in izbirnih predmetih (sodobna priprava hrane, načini prehranjevanja) skupaj načrtujemo jedilnike. Letos bomo izdelali nove recepture za zelenjavne namaze in jih predali našim kuharicam.