V okviru tedna slovenske hrane, ki je potekal od 11. do 17. novembra, smo na naši šoli izvedli slovenski tradicionalni zajtrk. Letošnji projekt je potekal pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk«. Prejšnja leta se je v času zajtrka izpostavila ena izmed sestavin, letos pa smo enakomerno izpostavili kar vse sestavine: kruh, maslo, med, mleko in jabolko, ki jih za zajtrk ponujamo že od samega začetka tega projekta. Lepo je bilo skupaj zajtrkovati, razmišljali smo o lokalni prehrani, prehranskih navadah in zmanjševanju odpadne hrane.

Dopoldne smo nadaljevali z dejavnostmi v okviru naravoslovnega dne: Z dobrimi odnosi do boljšega počutja. V kulturni dvorani smo si najprej ogledali predstavo Društva za boljši svet z naslovom “Svet brez nasilja.” Učenci razredne stopnje so nato ustvarjali na temo slovenskega tradicionalnega zajtrka. Učitelj športne vzgoje je za učence 1. in 2. razreda pripravil športni poligon v mali telovadnici. V tretjem, četrtem in sedmem razredu smo izvedli program NEON, kjer se učimo, kako preprečiti nasilje. Od petega do osmega razreda smo za izvedbo delavnic povabili izvajalke iz Centra za preventivo zdravja Krško. Obiskale so nas dietetičarka, zobna higieničarka, kineziologinja in psihologinja. Obravnavali so naslednje teme: zobna higiena, pasti energijskih pijač, medvrstniško nasilje, pasti hrane, razmišljali smo, kaj bomo, ko odrastemo, utrdili smo vedenje o pomenu gibanja in redne telesne dejavnosti. Hvaležni smo odzivu Centra za preventivo zdravja Krško, kajti menimo, da so dejavnosti vzgoje za zdravje ključnega pomena za zdrav razvoj naših učencev. Deveti razred je imel čisto poseben dan – »V Posavju so žurali brez drog in alkohola«. To je projekt Mladinskega centra Krško, ki nas že vrsto let obiskuje in skupaj s policisti in zdravstvenimi delavci izobražuje bodoče srednješolce.

Lepo in poučno je bilo, hvala vsem mentorjem, še posebej zunanjim.