V torek, 3. 10. 2023, smo imeli osmošolci kulturni dan. Pot nas je najprej popeljala do Narodne galerije v Ljubljani, kjer smo spoznali slovenske impresioniste, tehnike slikanja in nekaj osnov o slikarstvu. V spominu pa nam bodo zagotovo ostale slike naših slikarjev, ki so nas zaradi barvitosti in motivov popolnoma prevzele. 

V nadaljevanju smo se opravili po Ljubljani. Vodič nam je pokazal najpomembnejše stavbe, mostove in grad. Veliko je povedal tudi o arhitektih, bivših županih, pisateljih, pesnikih, škofih ki so mesto skozi zgodovino zaznamovali. Raziskovanje je bilo zelo prijetno, saj smo zraven opazovali še mestni vrvež ter uživali v sončnem vremenu. 

Naša zadnja postaja pa je bila Vrhnika – dom našega največjega pisatelja Ivana Cankarja. Ne boste verjeli, ampak pred hišo nas je čakal čisto pravi Cankar. Imel je brke, klobuk, palico in tudi gosposko je bil napravljen. Z zanimanjem smo poslušali, ko je pripovedoval o svojem življenju. Popeljal nas je tudi do cerkve Sveta Trojica, za konec pa še do mostu, kjer je bila enajsta šola. Poslovili smo se ob Cankarjevem spomeniku in se polni vtisov odpravili domov na Senovo. 

Zapisal: Žan Baškovč, 8. b